Att ta båt mellan Sandhamn och Stavsnäs

15 maj 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Sandhamn och Stavsnäs är två av Stockholms skärgårds mest populära destinationer, kända för sin natursköna omgivning, sjöfartshistoria och avslappnade atmosfär. Dessa pittoreska orter lockar årligen tusentals besökare som söker avkoppling, nautiska äventyr och en genuin skärgårdskänsla. Denna artikel tar dig på en resa från det livliga Stavsnäs till det charmiga Sandhamn, en resa som erbjuder något för alla smaker.

Upptäck Stavsnäs – en levande hamnstad

Stavsnäs, beläget på Värmdöns södra del, är en aktiv och pulserande småstad där skärgårdslivet står i centrum. Denna hamnstad tjänar som en central avgångspunkt för många som ska vidare ut i skärgården, inklusive till Sandhamn. Stavsnäs är också hem för en av skärgårdens största gästhamnar, vilket gör den till en populär mötesplats för både seglare och motorbåtsentusiaster. En promenad genom Stavsnäs bjuder på en härlig blandning av gammalt och nytt, där moderna marina faciliteter står sida vid sida med historiska byggnader. För de som är intresserade av skärgårdens kultur och historia finns det gott om möjligheter att utforska lokala sevärdheter, inklusive de många konstateljéerna och hantverksbutikerna.

båt sandhamn stavsnäs

Båt mellan Stavsnäs och Sandhamn

Sandhamn är känt som en av de mest fängslande skärgårdsidyllerna och är beläget ytterst i Stockholmsskärgården, på ön Sandön. Att ta en båt stavsnäs sandhamn är en upplevelse i sig, med vackra vyer över öppet vatten och skärgårdens karaktäristiska klippformationer och tallbevuxna öar. Året runt erbjuder linjetrafik via Röslagens Sjötrafik pålitliga och bekväma resor till denna ö, som är synonym med avkoppling och skärgårdsliv. När du ankommer till Sandhamn möts du av små röda stugor, smala gränder och vajande segel. Ön har länge varit ett populärt tillhåll för segelsportsentusiaster och hus livfulla seglarhistoria genomsyrar varje hörn. Sandhamn seglarklubb, grundad 1897, är en institution i den svenska seglarvärlden, och varje sommar arrangeras en rad regattor som lockar seglare från hela världen.

Fritid och nöjen i Sandhamn

Denna lilla ö erbjuder mycket mer än bara segling. Sandhamn är perfekt för långa promenader längs med stränderna eller genom de tysta skogsområdena. För dem som vill njuta av sol och bad finns det flera vackra badplatser och stränder. Restauranger och caféer serverar färsk fisk och andra skärgårdsdelikatesser, och under sommarsäsongen pulserar livet på de utomhusserveringar och barer som finns tillgängliga. För den intresserade finns det även möjlighet att besöka Sandhamns museum eller varför inte ta en guidad tur för att lära sig mer om öns fascinerande historia och natur. Med sin blandning av aktiviteter, kultur och avkoppling är Sandhamn en destination som måste upplevas.

Övernattning och boende

För den som vill förlänga sitt besök finns det gott om boendealternativ i både Sandhamn och Stavsnäs. Allt från lyxiga hotell till mysiga bed and breakfast finns att tillgå. På Sandhamn kan man bo med utsikt över de glittrande vattnen eller inne i den tysta skogen, och i Stavsnäs kan man njuta av närheten till den livliga hamnen och de vänliga lokalinvånarna.

Fler nyheter